ILMASTON JA LUONNON PUOLESTA

Taiteellinen johtaja, viulisti Maria Puusaari

Vuonna 2020 Uuden Musiikin Lokakuu ottaa kantaa luonnon ja ilmaston puolesta.

Ouluun ja Kempeleeseen levittäytyvällä festivaalillamme esiintyvät pianisti Laura Mikkola, klarinetisti Lauri Sallinen sekä oululaisista nykymusiikkispesialisteista koostuva Arctos Ensemble. Yhteistyökumppaneina ovat myös Oulu Sinfonia Tomas Djupsjöbackan johdolla, Meri-Lapin jousikvartetti sekä Tuiran Kamarikuoro.

Vuonna 2018 Uuden Musiikin Lokakuu sai Madetoja-säätiön kannustuspalkinnon nykymusiikin edistämiseksi tekemästään työstä. Ikitalvi-konsertissa kantaesitämme teokset, jotka tilattiin palkintosummalla Tuomas Kettuselta sekä säveltäjäpariskunta Sanna Ahvenjärveltä ja Tapio Lappalaiselta. Samalla juhlistamme Suomen Säveltäjät ry:n 75-vuotista taivalta. Konsertin etkoilla professori Anne Tolvanen kertoo, mitä tapahtui talvelle.

Suomalaisen elektronisen musiikin pioneerin Jukka Ruohomäen 50-vuotista monipuolista taiteilijauraa juhlitaan hänen tuotantonsa läpileikkauksella.

Kansainvälisellä sävellyksen mestarikurssilla opettaa Ville Raasakka, joka on perehtynyt sekä säveltäjänä että tutkijana musiikin ekologiseen materiaalisuuteen. Vuonna 2019 Raasakka palkittiin työstään kansainvälisessä UNESCOn Rostrumissa. Festivaalilla kuullaan myös Raasakan monimediallinen viuluteos Benzene.

Vuoden 2020 koronapandemia aiheutti valtavia myllerryksiä myös musiikkielämän ekosysteemissä. Onkin suuri ilo saada jakaa musiikkikokemus jälleen yhdessä yleisön kanssa. Lämpimästi tervetuloa musiikillisen luonnon helmaan!

Maria Puusaari
taiteellinen johtaja
Uuden Musiikin Lokakuu 2020