Taiteellisen johtajan tervehdys

Tänä vuonna Uuden Musiikin Lokakuun teemana on mikrotonaalisuus, johon tutustutaan erityisesti fokussäveltäjämme Juhani Nuorvalan teosten kautta. Hän luotsaa lisäksi mestarikurssin, jonka osallistujat säveltävät mikrotonaalista musiikkia MikroEnsemblelle. Juhani Nuorvalan maine erinomaisena säveltäjänä ja opettajana on kiirinyt. Pystyimme ottamaan kurssille vain murto-osan hakijoista.

Duo Jonne Grans ja Matti Pulkki soittavat uusinta uutta, enimmäkseen nuorten säveltäjien musiikkia. Lisäksi Matti Pulkki kantaesittää Delian Academy for New Musicin kreikkalaiselta Dimitri Papageorgioulta Ernst von Siemens -säätiön tuella tilatun sooloharmonikkateoksen.

Ranskalainen saksofonikvartetti Quatuor Machaut käy mystisen hengellisen kokemuksen äärelle esittämällä omaa aikaamme heijastelevan version keskiaikaisesta Notre Damen messusta.

Tristero Piano Trion taiteellinen johtaja, säveltäjä Ville Raasakka on suunnittellut konsertin, jossa aikamme musiikki kohtaa videoteokset kulinaarisissa merkeissä. Vesa Valkaman pianoteoksen kantaesitys tarjoilee täyslaidallisen mikrorytmiikkaa.

Iloksemme teemme yhteistyötä Meri-Lapin jousikvartetin ja sinfonisen Sisu-puhallinorkesterin kanssa. On hienoa, että Suomesta löytyy aikaansa seuraavia orkestereita, jotka osallistuvat aktiivisesti aikamme musiikin kehittämiseen!

Sunnuntaina uppoudumme Juhani Nuorvalan kauniin ja salaperäisen kantelemusiikin syövereihin Suomen johtavan kanteletaiteilijan Eija Kankaanrannan taituroimana. Sisu soittaa Oulun konsertissaan Juhani Nuorvalan läpimurtoteoksen, Kellarisinfonian.

Festivaali päättyy oululaisten säveltäjien kamari- ja elektronimusiikkiin yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Festivaali on kolmas suunnittelemani. Nämä vuodet ovat olleet hyvin antoisia ja olen kiitollinen Nykymusiikkiseura Lokakuulle saamastani luottamuksesta. Luovutankin viestikapulan toisaalta haikein mutta turvallisin mielin ja suurella mielenkiinnolla seuraajalleni.

Suurkiitokset yleisölle, muusikoille, säveltäjille ja kaikille festivaalia tekijöille yhteisestä matkasta.

Antoisaa festivaalia!

Veli kujala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *