Uuden Musiikin Lokakuu 2018 on massiivisen suurta ja aivan mikroa

Sisu-orkesterin mahtava sointi kruunaa nykymusiikkifestivaalin saamelaisvärein

Kuusikymmentä soittajaa käsittävä sinfoninen puhallinorkesteri Sisu vierailee tänä vuonna Uuden Musiikin Lokakuu –festivaalilla. Rakuunasoittokunnan kapellimestari, musiikkiyliluutnantti Aino Koskela johtaa Sisun konsertit Sauvo-salissa Kemissä lauantaina 29.9. ja Madetojan salissa Oulun Musiikkikeskuksessa sunnuntaina 30.9.

Saamelaisjoiku innoittaa kahta Sisun konsertin teosta. Porilaisen säveltäjän Jukka-Pekka Lehdon Inguna ganda kuvaa tenonlaaksolaista poromiestä ja hänestä tehtyä joikua. Puhallinmusiikkiin erikoistunut oululainen säveltäjä Juha Pisto etsiytyy myös saamelaiskulttuurin pariin teoksessaan Music for ABUK. Konsertissa kuullaan lisäksi Jukka Viitasaaren uuden kaksoiskonserton kantaesitys. Piccolohuilusolistina soittaa Marjaana Rantakeisu ja saksofonisolistina Ville Huovinen.

Sävelaskeleet ovat nyt mikroja – kuten myös soittimet

Suomen suurimman sinfonisen puhallinorkesterin ohella Uuden Musiikin Lokakuu tarjoaa aivan pientä. Festivaalin teemana on mikrotonaalisuus. Useat festivaalin konsertit etsivät uutta ilmaisua puolisävelaskelia pienemmistä maailmoista. Mukana musiikkijuhlilla on alan suomalainen kärkiyhtye MikroEnsemble. Sen riveissä soittaa myös UML-festivaalin taiteellinen johtaja, harmonikkataiteilija Veli Kujala.

Festivaalin fokussäveltäjä on mikrotonaalisuuteen erikoistunut Juhani Nuorvala. Hän luennoi ja pitää sävellyksen mikrotonaalisen mestarikurssin, jolle valittiin yli kahdenkymmenen hakijan joukosta kuusi opiskelijaa. Heistä yksi on oululaissyntyinen Tuomas Kettunen, joka opiskelee nykyään sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Muut opiskelijat ovat ulkomailta, aina Yhdysvalloista, Israelista ja Japanista asti.

Mikro on olennaista myös Tristero –pianotrion konsertissa Tulindbergin salissa Oulun Musiikkikeskuksessa lauantaina 29.9. Viulisti Eriikka Maalismaa, sellisti Markus Hohti ja pianisti Emil Holmström hylkäävät perinteiset instrumenttinsa ja soittavat mikroaaltouuneilla Tytti Arolan teoksen Rasva.

Perinteiseen tapaansa Uuden Musiikin Lokakuu esittää myös useita pohjoissuomalaisten säveltäjien teoksia. Tänä vuonna pohjoisen säveltäjänimiä ovat Jouko Tötterström, Antti Myllyoja, Antti Salminen ja Vesa Valkama sekä elektronimusiikin säveltäjät Teemu Ontero ja Marko Suorsa.

LISÄTIETOJA

Kimmo Pihlajamaa, tuottaja, Nykymusiikkiseura Lokakuu ry GSM 050 414 72 71 / tuottaja@lokakuu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *