Esa Ruuttusen moderni Laestadius-tulkinta videolla

Jyrki Linjaman kirkko-ooppera taltioitiin videolle Oulun tuomiokirkossa lokakuussa 2019.

Oopperalaulaja Esa Ruuttusen moderni oopperatulkinta Lars Levi Laestadiuksesta julkaistaan videotallenteena internetissä keskiviikkona 11.3.2020. Esitys on taltioitu Uuden Musiikin Lokakuu –nykymusiikkijuhlilla Oulun tuomiokirkossa lauantaina 12.10.2019 yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Tallenne on esillä 6.3.2021 saakka

Virtuaalikirkossa ja Youtubessa:

Prologi ja ensimmäinen näytös             

Toinen ja kolmas näytös                             

Oopperan kaikki muut roolihahmot esittää mezzosopraano Laura Mäkitalo. Oopperan on säveltänyt Jyrki Linjama ja ohjannut Michael Baran. Libreton ovat laatineet Jyrki Linjama ja Michael Baran. Esityksessä soittaa kamariorkesteri Soli Deo Gloria kapellimestarinaan Juhani Lamminmäki.

Ooppera sijoittuu Laestadiuksen elämän viimeiseen hetkeen, ajasta ja paikasta irtautuvaan unenomaiseen tilaan. Enkeli keskustelee Laestadiuksen kanssa ja näyttää takautumia hänen elämästään. Laestadius muistaa Lapin Marian ja hänen saarnojensa voiman, kohtaamisensa vaimonsa Brita-Kajsan kanssa sekä elämää kasvitieteilijän kenttätyössä. Laestadius muistelee saamelaisen äitinsä kehtolauluja. Hän muistaa surujakin, kuten kovaa lapsuuttaan ja oman lapsensa kuolemaa.

Enkeli näyttää Laestadiukselle myös tulevaisuutta. Laestadius pohtii, kuinka suhtautua aloittamansa herätysliikkeen nykyajan ongelmiin. Niitä hänelle kertoo kirjeellä kolme nykyajan naista. Ammatinvalintansa vuoksi liikkeessä tuomittu oopperalaulajatar kirjoittaa Laestadiukselle, samoin hoitokokousten piinaama nainen sekä liikkeessä seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut nainen. Laestadius myötäelää kirjoittajien hätää, pohtii uskonnon vallankäyttöä ja lausuu kysymyksiä Jumalalle.

− Teoksessa on upea musiikki ja suurten inhimillisten kysymysten pohdintaa, sanoo Uuden Musiikin Lokakuun taiteellinen johtaja, viulisti Maria Puusaari.

− Tässä Ruuttunen saa yhdistää jykevän äänensä ja karismaattisen saarnaajapersoonansa, onhan hän toiminut kymmenen vuotta pappina.

− Laestadiuksen persoonan moniulotteisuus tulee esiin mezzosopraano Laura Mäkitalon esittämien vahvojen naisroolien kautta, toteaa Puusaari.

KOLME KIRJETTÄ LAESTADIUKSELLE

Synopsis

Ooppera tapahtuu Laestadiuksen kuolinvuoteella, elämän viimeisillä unenomaisilla hetkillä. Ajan ja paikan rajat katoavat. Laestadius kohtaa enkelin, kokee takaumia omasta elämästään ja saa kolme kirjettä tulevaisuudesta, oman aikamme naisilta.

PROLOGI

Enkeli Sofia laulaa Laestadiuksen sielun­messua. Enkeli kertoo Laestadiukselle, että tämän seuraajat tekevät pahoja tekoja. Laestadiuksen kysymyksiin Sofia lupaa vastauksen kolmen kirjeen muodossa.

Seuraa ylimeno ja sen osana raamattu­meditaatio, katkelma Vuori­saarnasta.

ENSIMMÄINEN NÄYTÖS

1. kohtaus

Laestadius on nuori kasvitieteilijä kenttä­työssä. Hän löytää uuden sannikkais­lajin ja iloitsee siitä. Sofia tutkii Raamatun luomiskertomusta.

2. kohtaus

Laestadius on vanha ja turhautunut kansa­tieteilijä. Hän saa kirjeen tulevaisuudesta, oopperalaulajalta, Ailalta, jota 1900-luvun lestadio­laiset ovat yrittäneet estää valitsemasta laulajan ammattia. Laestadius pitää parannussaarnan.

Lopussa Sofia tutkii jälleen Raamattua: ”Cantate Domino canticum novum”: Laulakaa Herralle uusi laulu.

VÄLIAIKA

TOINEN NÄYTÖS

1. kohtaus

Nuoren Laestadiuksen kihlautuminen ja avioituminen Brita-Kajsan kanssa.

Seuraa siirtymä: Brita-Kajsan kehtolaulu ja Sofian laulama sielunmessu johdattavat toiseen kirjeeseen. Siinä Liisa kertoo oman kokemuksensa avioitumisesta körttipapin kanssa sekä kokemuksensa lestadiolaisesta hoitokokouksesta 1980-luvun Suomessa. Laestadius järkyttyy. Sitten hän alkaa muistella oman elämänsä naisia.

2. kohtaus

Keski-ikäinen Laestadius kohtaa Lapin Marian. Tämä saarnaa Laestadiukselle synnit anteeksi. Marian työnäyn innoittamana Laestadius pitää toisen saarnansa. Lopussa saarna katkeaa siihen, ettei hän kykene aloittamaan Isä meidän -rukousta.

KOLMAS NÄYTÖS

1. kohtaus

Laestadius kipuilee isättömyyttään, elää uudelleen 3-vuotiaana kuolleen poikansa ruumiinsiunauksen ja putoaa siitä omaan varhaislapsuuteensa, juopon isän väkivallan kohteeksi. Isä sammuu ja Laestadiuksen saamelaisen äidin kehtolaulu lohduttaa ja ilahduttaa pikkupoikaa.

2. kohtaus

Laestadius saa kolmannen kirjeen tulevaisuudesta, Maijalta, joka on lapsena joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, ja jonka lestadiolaisyhteisö on asettunut tekijöiden puolelle ja Maijaa vastaan. Laestadius murtuu täysin. Hän kykenee kuitenkin tekemään oikeita kysymyksiä. Silloin Sofia ilmestyy hänelle näkyvänä, ja he lukevat yhdessä katkelman Ilmestyskirjasta, Jumalan Karitsasta, joka yksin kykenee ’avaamaan kirjan’. He käyvät vielä läpi kaikki kirjeet.

Kello kutsuu Laestadiusta viimeiselle rajalle. Sofia rukoilee hänen puolestaan.