TAITEELLISEN JOHTAJAN TERVEHDYS


Pohjoiset maailmankansalaiset!

Oulu on kulttuurikaupunkina kansainvälinen. Vuonna 2021 Uuden Musiikin Lokakuu tuo Ouluun pohjoisen maailmankansalaisia, muusikkoja ja säveltäjiä, joiden elämänkohtalot ja musiikki kiertyvät eri tavoin pohjoiseen.

Kansainväliset suhteet ovat tänään tärkeämpiä kuin koskaan. Paikallinen avartuu globaaliksi. Perinteen ja kokeellisen välinen kitka luo välttämätöntä uutta ajattelua ja yhteistyötä. Pohjoisessa tehty musiikki ajautuu väistämättä keskusteluun muiden kulttuuripiirien kanssa, eikä vähiten siksi, että julkaisemme myöhemmin syksyllä kaikki konserttimme videoituna Youtube-kanavallamme.

Live-elektroniikan ja ääniteknologian virtuooseina kansainvälistä mainetta nauttiva tanskalainen K!ART Ensemble saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja soittaa festivaalillamme tarkoin valikoidun kattauksen Keski-Euroopan terävintä nuoren säveltäjäsukupolven tuotantoa. Yhtyeen riveissä soittaa oululaislähtöinen sellisti Iiris Tötterström. K!ART soittaa myös Kalevi Ahon kansainvälisen sävellyksen mestarikurssin opiskelijoiden teoksia. Tavoitteena on siten luoda uusia yhteistyömahdollisuuksia muusikoiden ja säveltäjien välille – musiikki kun voi matkustaa rajoista ja rajoituksista huolimatta.

Kalevi Ahon tavoite säveltää konsertto maailman jokaiselle soittimelle saa hänet tarttumaan nyt eksoottiseen thereminiin, joka on maailman ensimmäinen sähköinen musiikki-instrumentti. Hänen visiossaan siitä tulee saamelaisen äänimystiikan tulkki.

Oululaislähtöinen viulisti Reeta Maalismaa palaa juurilleen ja musisoi Koiteli-kollektiivissa yhdessä oululaisten huippumuusikoiden kanssa. Heitä on muutoinkin konserteissamme mukana laaja joukko, ja he ovat niin kotimaisia kuin kosmopoliittejakin. 

Musiikilla voi koskettaa striimaten ja tallentein. Yleisön läsnäolo konserttihetkessä on kuitenkin juuri nyt se kaikkein kaivatuin asia.

Sydämellisesti tervetuloa Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalille!

Maria Puusaari

Taiteellinen johtaja


YHTEISTYÖKUMPPANIT

TUKIJAT


Ohjelmaan saattaa tulla muutoksia.

Ajantasainen tieto kotisivullamme www.lokakuu.fi

Nykymusiikkiseura Lokakuu ry

GSM 050 414 72 71

E-MAIL tuottaja@lokakuu.fi


Huomiokuva Petri Kulju

Esitteen taitto Saara Savusalo

Kotisivun taitto Hannu Hyyryläinen, Stephen Webb